Tattis i trynet II – ansiktstatoveringer nå
Når startet «nå»?

Det fins mange bilder av tøffingen Omi, men dette er det noe naivt og uskyldsreint over, litt mannen bak maska
Rocky, der Irokese var en tysk arbeidslaus sykepleier, som fikk en viss oppmerksomhet som medlem av den kjente rockeartisten Udo Lindenbergs Panikorchester fra 1976 til 1984. Han spilte også inn en singel på egen hånd, med heller liten suksess, med god grunn. (Irokeserne var og er, sterkt forenkla, et forbund av flere beslektede stammefolk i det nord-østlige USA, som
opprinnelig levde av jordbruk, jakt og fiske, og som gjerne bodde i langhus samla i små palisadeforsterkede landsbyer. Bemerkelsesverdig ved Irokeserne var deres demokratiske samfunnsinstitusjoner og kvinnenes sterke stilling, menge vil hevde at samfunnene nærmest var matriarkalske. Men det som gjorde Rocky til en beundrer av Irokesene var nok det at de, spesielt krigerne, var tildels tungt tatoverte, også i ansiktet, i tillegg til hårsveisen, selvfølgelig). Rocky var født i i 1927 med navnet Gerhard Bauer, i det som etter krigen blei Øst-Berlin. Faren var aktiv nazizt, og Gerhard meldte seg frivillig til krigstjeneste i 1943. I 1946 slapp han ut fra amerikansk krigsfangenskap, og rett etter engasjerte han seg i arbeidet for flyktninger som ville over til vest. Han blei tatt og dømt til 25 års fengsel, og det var i fengselet han fikk sine første tatoveringer. Han forklarte tatoveringa med at han ikke hadde noe håp om et liv i frihet igjen, og med kjedsomheten i fengselet. Men Bauer slapp ut etter 8 år, slo seg ned i Vest-Berlin og utdanna seg og jobba som sjukepleier. Men i 1964 fikk han sparken på grunn av tatoveringene sine, ikke uvanlig på den tida. Som en merkelig form for protest starta han da med esktremtatoveringene. Han hadde da flytta til Hamburg og blitt med i et tidlig biker-miljø der. (Rocker=biker på tysk). Ansiktstatoveringene blei tragisk nok utført av en kompis i miljøet, amatørpreget er jo også overveldende. Én Rocky-biograf hevder at ansiktstatoveringene delvis var overdekninger av hakekors, og at Rocky gjerne gikk med hansker på grunn av et stort hakekors på den ene handbaken. Livet som Rocker var selvfølgelig temmelig turbulent, med misbrukproblemer og et par år i fengsel. Men det var også gjennom Rockernes musikkmiljø at artisten Udo Lindenberg blei oppmerksom på Rocky og ga han en plass i sitt Panikorchester, og dermed muligheten for noen års semiberømmelse, og kanskje den oppmerksomheten han ville påkalle gjennom sine ekstreme tatoveringer?
Punkere og skinheads
Da punkkulturen oppsto i England på 70-tallet var det for å uttrykke avstand til kommersialisering av musikk, klær og anna ungdomskutur, og gi plass for den
enkeltes personlige uttrykk uavhengig av moter, trender og økonomi. Sjølsagt blei dette også ganske fort en trend, og snart fant man overprisede punkeklær i motebutikkene i Oxford Street.
De første skinheads dukka opp før punkebølgen slo innover oss, arbeiderklasseungdom med dårlig råd og lite å gjøre protesterte på sitt vis mot, den etterhvert temmelig ekstravagante, hippiekulturen med å rake av seg håret å kle seg i billige overskuddsklær, «bomber»-jakker og armystøvler (eller, mer kjent, Doc Martin arbeidstøvler). Disse var få og gjorde ikke stort inntrykk på mainstreamsamfunnet. Men under, og helst etter punkens storhetstid vokste gruppa kraftig, mange nye skinheads var ekspunkere, og i en viss grad kunne miljøene være overlappende. Karakteristisk for skinheads er fyll (ikke dop), vold og voldsomme danseøvelser til øredøvende musikk. Musikken var i utgansgspunktet ska og anna Vest-Indisk musikk,
og kulturen til en viss grad antirasistisk og i helning mot venstre. Dessverre utvikla det seg utover 80-tallet ei anti innvandringsholdning i en del av miljøene, mange gikk så langt at de begynte å framstå som nazister, med hakekors og hitlerhilsen, og dette blei det allmenne bildet av skinheads. Ideologien blei gjerne ivaretatt av hardtspillende band, Skrewdriver var det viktigste.
For både tidligpunkere og skinheads var tatoveringer noe man ordna med heime på (mammas) kjøkken, og gruppene kan oppvise utsmykninger av hårreisende kvalitet. En kan ikke si at ansiktstatoveringer var svært utbredt i disse miljøene, men det var her de først forekom synlig i det «vanlige» bybildet. Min første observasjon på gata i Trondheim var av en kar, med frue og barnevogn, med uidentifiserbare tatoveringer på begge kinn og ei stjerne i panna, i tillegg til ei tatovering over strupen, også mér enn på kanten den gangen for 30 år siden.
Street gangs
seinere kjent som MS-13, fikk etterhvert et overtak i kampen bandene i mellom, utraderte noen og tok andre opp i seg, og utvikla seg etterhvert til en av verdens farligste og mest voldelige organisasjoner, i allianse med den mexikanske mafiaen. I de kriminelle miljøene er det viktig å vise tilhørighet, og symboltunge tatoveringer er sjølsagt en grei måte å identifisere seg på. Dette har vært vanlig blant alle typer organiserte kriminelle, fra russiske fengselsgjenger til japanske yakutzaer, og blei også brukt av amerikanske gategjenger før MS-13 kom på banen, men det kan se ut som om det var disse som introduserte ansiktstatoveringer som gjengidentifikatorer. En av grunnene til dette sies å være at da US-amerikanske myndigheter deporterte opptil 20000 MS-13-folk tilbake til opprinnelseslandene (hvilket sjølsagt også medførte at de eksporterte sjølve organisasjonen til disse landene), var mange av disse, som etter hvert var barnefødt i USA, så dårlig i spansk at de måtte identifisere seg som verdige banditter ved synlige tatoveringer for ikke å bli eliminert av sine medgjengere umiddelbart ved ankomsten. Også i det amerikanske fengselssystemet, hvor gjengtilhørighet er det viktigste organisasjonsprinsippet, er det fordelaktig å være lett identifiserbar for din gjeng, som skal ta vare på deg i den tida du sitter inne.
Etthvert blei ansiktstatoveringer adaptert av andre gjenger, spesielt de såkalte latino-gjengene, og identifikatorene er i ennå større grad bestemt av motivene som pryder fleisen.
Moderne freaks og nyere utenforskap
Om sirkusenes «sideshow», med sterke menn, heltatoverte av alle kjønn, skjeggete damer og andre abnormiteter
tilhører det forgagne, finnes det fortsatt folk som reiser rundt og oppviser spesielle egenskaper som er ment å sjokkunderholde publikum. En av disse. «puslespillmannen» The Enigma, AKA Paul Lawrence, har faktisk også besøkt Trondheim: i 1993 opptrådte han i Samfunnet med «The Jim Rose Circus
Sideshow», hvor han blant anna slo 9-toms nagler inn i nesen, ved siden av å framvise kroppen sin som han hadde som mål å heltatovere med puslespillbrikker. Han er visstnok forsatt i virksomhet på freakscenene rundt i verden, og har helt klart kommet nærmere målet sitt:
Lucky Diamond Rich sirkusartist fra Australia, tilbrakte over 1000 timer under nålene for å framstå som dette:
«Zombi Boy» Rick Genest, betegner seg som skuespiller og modell, noen vil kjenne ham igjen fra videoen til Lady Gagas Born This Way. I denne reklamesnutten for Dermablend Professional kan man se hvordan han vill sett ut uten dekoren. Noen vil vel mene det hadde vært bedre.
Ansiktstatoveringer i moderne tid
For bare et tiår siden fant du få tatovører som var villige til å tatovere klienter på hender, hals og i ansikt, man skulle ha mulighet for å kunne framstå som streit ved å dekke seg til med vanlig kledebon. Men, i takt med at tatoveringer har blitt mainstream, kreves det stadig mer for å framstå som én blant den harde kjerne av kroppsdekorerte, og tidligere blanke ark er etter hvert blitt tilgjengelige. Fingre med mer eller, svært ofte, mindre, velvalgte slagord, handbaker og hals er nå blitt hipster-mainstream. Den første måten å gå over grensa på var å tatovere seg i hodebunnen, slik at en kunne la tatoveringa vises ved å barbere skallen. Hos damer blei det ikke uvanlig med ei tatovering i nakken, som kunne skjules under langt hår eller en høg krage.
- London Tattoo Convention 2017
- London Tattoo Convention 2017
- London Tattoo Convention 2017
- London Tattoo Convention 2017
- London Tattoo Convention 2017
- London Tattoo Convention 2017
- London Tattoo Convention 2017
- London Tattoo Convention 2017
- London Tattoo Convention 2017